صفحه اصلی
|
الفبای سلامت
|
گالری تصاویر
|
تماس با ما
+
عضویت
041 - 36565790
خانه قلب
تبریز
صفحه اصلی
درباره خانه قلب
رسالت خانه قلب
اهداف خانه قلب
نحوه عضویت
مزایای عضویت
منابع تامین بودجه
موسسین
هیات مدیره
فعالیت ها
برگزاری همایش
کتابچه و بروشور
سایر فعالیت ها
الفبای سلامت
گالری تصاویر
ارزیابی وضعیت جسمانی
BMI
تماس با ما
توانبخشی و سكته قلبی
بیمارانی که دچار سکته قلبی می شوند، بخشی از توانمندی قلبی را خود از دست می دهند؛ یعنی با انسداد عروق قلبی، خون و اکسیژن کافی به بافت عضله قلب نمی رسد و به اصطلاح فرد دچار سکته و به دنبال آن از دست دادن کارکرد عضله قلبی می شود، این افراد خواه ناخواه باید مدتی بی حرکت یا کم حرکت در بخش سی سی یو یا در خانه به سر ببرند. البته آنها قبل از این اتفاق هم به دلیل درد ناشی از گرفتگی عروق، هنگام فعالیت و حرکت دچار محدودیت هایی بوده اند. همین بی حرکتی و محدودیت باعث تغییراتی در ساختار عصب و عضله می شود. این تغییر به صورت ناهماهنگی بین عصب و عضله است و باعث می?شود وضعیت حرکتی فرد از حالت ایده آل و متناسب خارج شود
بیشتر پزشکان توصیه های غذایی و دارویی به بیمار می دادند و او را از فعالیت هایی مثل رانندگی منع می کردند و تغییری بارز در زندگی بیمار ایجاد می شد. اما امروزه بیماران با دانش نوین توانبخشی بعد از سکته قلبی می توانند سن بازنشستگی را به تعویق بیندازند و حتی مانع بروز سکته بعدی شوند.
بیماران بعد از سکته قلبی چه مشکلاتی دارند؟
بیمارانی که دچار سکته قلبی می شوند، بخشی از توانمندی قلبی را خود از دست می دهند؛ یعنی با انسداد عروق قلبی، خون و اکسیژن کافی به بافت عضله قلب نمی رسد و به اصطلاح فرد دچار سکته و به دنبال آن از دست دادن کارکرد عضله قلبی می شود، این افراد خواه ناخواه باید مدتی بی حرکت یا کم حرکت در بخش سی سی یو یا در خانه به سر ببرند. البته آنها قبل از این اتفاق هم به دلیل درد ناشی از گرفتگی عروق، هنگام فعالیت و حرکت دچار محدودیت هایی بوده اند. همین بی حرکتی و محدودیت باعث تغییراتی در ساختار عصب و عضله می شود. این تغییر به صورت ناهماهنگی بین عصب و عضله است و باعث می?شود وضعیت حرکتی فرد از حالت ایده آل و متناسب خارج شود.
هدف از انجام توانبخشی بعد از سکته قلبی چیست؟
هدف توانبخشی پس از سکته قلبی، به هیچ وجه این نیست که فقط بیمار را زنده نگه داریم؛ بلکه هدف نهایی بهبود کیفیت زندگی بیماران است، زندگی توام با نشاط و توانمندی جسمی و پیشگیری از بروز مجدد سکته قلبی. اصلا قرارنیست بیماران بعد از سکته کنج خانه بنشینند. توانبخشی از برنامه های ورزشی و حرکتی تشکیل شده است که فرد باید آنها را مرتب و طبق دستور پزشک متخصص توانبخشی انجام دهد. بیشتر اوقات وقتی به بیمار یا خانواده اش درباره حرکت های ورزشی می گوییم، برایشان خطرناک به نظر برسد اما ورزش و حرکت های فیزیکی بیمار کاملا حساب شده و تحت کنترل است. در توانبخشی، تلاش می شود با یک برنامه مشخص و تنظیم شده، توانمندی قلبی را افزایش دهیم. در این برنامه، علاوه بر ورزش، برنامه حمایتی نیز وجود دارد؛ برنامه روان شناختی، رژیم غذایی مناسب و کنترل عوامل خطری مثل دیابت (برای بیمارانی که دچار افزایش قندخون هستند) و کنترل چربی خون (کاهش چربی های مضر و افزایش چربی های مفید). این برنامه ها خانواده محور است یعنی خانواده و اطرافیان می توانند نقش بسزایی در روند بهبود بیمار داشته باشند.
بیماران چه مدت بعد از سکته قلبی باید به مراکز توانبخشی قلبی مراجعه کنند؟
این برنامه تقریبا از همان هفته های ابتدایی بعد از سکته قلبی آغاز می شود. تعداد جلسه های برنامه توانبخشی استاندارد ۱۲ ۶ هفته طول می کشد و بیمار لازم است هر هفته ۳ ۲ جلسه در بیمارستان مجهز به خدمات توانبخشی قلبی حضور یابد. خوشبختانه برنامه توانبخشی قلبی از طرف شرکت های بیمه گذار خصوصی یا دولتی پذیرفته شده و هزینه آن را پرداخت می کنند تعداد جلسه های مشاوره براساس میزان توانمندی فرد تعیین می شود.
آیا بیمارانی هستند که محدودیت داشته باشند و نتوانند وارد این برنامه شوند؟
هیچ گونه محدودیت و ممنوعیتی برای بیماران دچار سکته قلبی برای انجام برنامه توانبخشی وجود ندارد. دو گروه از پزشکان یعنی متخصصان قلب و عروق و متخصصان طب فیزیکی توانبخشی، ابتدا بیماران را معاینه می کنند و بعد برنامه توانبخشی آغاز می شود. ممنوعیت فقط مخصوص بیمارانی است که شرایط ثابت ندارند حتی همین بیماران نیز بعد از ثابت شدن شرایط جسمی، می توانند در برنامه توانبخشی شرکت کنند.
چه مدت بعد از شروع توانبخشی، بیمار آثار آن را حس می کند؟
تقریبا بلافاصله بعد از شروع، بیمار آثار مفید این برنامه را احساس می کند اما اولین و اصلی ترین فایده توانبخشی آن است که فرد مبتلا حادثه را می پذیرد و متوجه می شود که می تواند خیلی زود توانایی اش را به دست آورد. بیشتر بیماران افسرده هستند و روحیه شان را از دست داده اند و از آنجا که در این تمرین ها تعداد زیادی از کسانی که دچار سکته قلبی شده اند حضور دارند، با صحبت کردن با یکدیگر و دادن اطلاعات و انتقال تجربه ها متوجه می شوند که این حادثه فقط برای آنها رخ نداده است و تنها نیستند. این مساله از نظر روانی بسیارمهم است. از طرف دیگر، نرمش ها و حرکت های بدنی، سطح هورمون های استرس زا را کاهش می دهد و از استرس بیماران می کاهد، ضربان قلب بیمار نیز با ورزش های مناسب تنظیم می شود. اگر بیماری به دیابت مبتلا باشد، ورزش نقش مهمی در تعدیل قندخون و انسولین او دارد. به دست آوردن توانمندی جسمی و از سر گرفتن روابط زناشویی که در کیفیت زندگی بسیار مهم هستند، متعاقب برنامه توانبخشی، سریع تر اتفاق می افتد و مهم تر از همه از بروز سکته قلبی جلوگیری می شود.
آخرین عکس ها
اندازه گیری فشارخون در پارکها
اندازه گیری فشارخون در پارکها
پیاده روی بمناسبت روز جهانی بدون دخانیات
همایش زنان و بیماریهای قلبی عروقی
همایش روز جهانی قلب