خطرات قلبی وعروقی مصرف سیگار:
تشدید تصلب شرایین:
مصرف دخانیات سبب آسیب به پوشش جدار عروق از جمله عروق خونرسانی کننده قلب، مغز و سایر اعضای بدن میشود.
افزایش احتمال لخته شدن خون:
لخته خون درصورت انسداد سرخرگها میتواند منجر به بروز سکته قلبی، سکته مغزی و بیماری سرخرگهای محیطی شود.
اختلالات کلسترول خون :
استعمال دخانیات سبب کاهش “کلسترول خوب” میشود.
افزایش فشارخون:
گرچه حتی یک نخ سیگار به طور مستقیم با تنگ کردن عروق سبب افزایش موقتی فشارخون میشود اما استعمال مداوم سیگار سبب پر فشاری مزمن خون خواهد شد.
کاهش محتوای اکسیژن خون (خونرسانی ناموثر):
مونوکسیدکربن موجود در دود سیگار با کاهش مقدار اکسیژن قابل حمل توسط خون سبب میشود که قلب برای اکسیژن رسانی در حد لازم ضربان بیشتری داشته باشد.
چرا قلب سیگاری ها می گیرد؟
سیگار کشیدن یک عامل خطر مهم برای ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی است. در حقیقت در زندگی امروز ضرر مصرف دخانیات به اندازه فشار خون بالا و چربی خون بالا بوده و به همان اندازه تهدید کننده سلامتیست.
هنگام سیگار کشیدن ضربان قلب ۱۰ تا ۲۰ ضربه در دقیقه و فشار خون پنج تا ۱۰ میلی متر جیوه افزایش می یابد که علت آن منقبض شدن عروق خونی است. افزایش ضربان قلب و فشار خون سبب بالا رفتن کار قلب می شود.
ایجاد لخته در عروق کرونر علت شایع مرگ در مردان و زنان بین ۳۵ تا ۶۴ سال است. استعمال دخانیات ایجاد لخته در خون را زیاد می کند
احتمال بروز سکته های مغزی و حملات قلبی در افراد سیگاری دو تا سه برابر بیشتر از غیرسیگاری هاست. خطرات حمله قلبی در زنان سیگاری بالای ۴۰ سال که قرص های ضد بارداری نیز مصرف می کنند، بالاتر است.
عوارض سیگار کشیدن برای بدن:
دود سیگار همچنین خطر ابتلا به بیماری قلبی را در کودکان و نوجوانان را افزایش میدهد، زیرا:
• باعث کاهش کلسترول خوب در خون میشود
• فشار خون را افزایش میدهد
• به بافتهای قلب آسیب میرساند
• به ریه آسیب میرساند، بخصوص برای نوزادان نارس که مبتلا به سندرم دیسترس تنفسی و آسم مبتلا هستند.
چگونه میتوان قلب سالمی داشت؟
سیگار کشیدن یک عامل خطر مهم برای ایجاد بیماریهای قلبی عروقی است. در همین راستا لازم است بدانیم که مصرف دخانیات با هیچ روشی سالم نیست و به هر مقدار و از هر نوعی به بدن آسیب میرساند.
قطعا تنها راه سالم و ایمن سیگار نکشیدن است. مصرف رژیمهای غذایی کم چربی از دو طریق کاهش چربی خون و کاهش تمایل به مصرف سیگار به سلامت قلب کمک میکنند.
ورزش مداوم نیز یکی از عوامل موثر در افزایش سلامت قلب است.
ورزشهای هوازی همچون پیادهروی، شنا و دوچرخه سواری از جمله ورزشهای مناسب در حفظ و بهبود سلامت قلب هستند. این ورزش علاوه بر سودمندی، به فرد سیگاری انگیزه بیشتری برای ترک سیگار میدهند.
حمله قلبی در افراد سیگاری زیر۵۰ سال بیشتر است:
سیگار مهمترین عامل خطری هستند که باید مهار شود. هر فرد سیگاری خطر ابتلاء به سکته قلبی را برای خود ۵ برابر و برای اطرافیان۲ برابر می کند
هر چه مقدار و مدت مصرف دخانیات بیشتر باشد این خطر بیشتر است. سیگار مرگ و میر قلبی عروقی را تا ۵۰% افزایش می دهد .
دربیماران حمله قلبی بهترین زمان ترک سیگار درحین حمله و زمان بستری است که بیشترین انگیزه و آموزش از نظر خطرات احتمالی برای بیماران وجود دارد.
دربین سیگاریهای ۳۵ساله و بزرگتر که بدلیل بیماری های مرتبط با سیگار فوت کرده اند ۳۳درصد ناشی از بیماری عروق کرونر بوده است .
مزایای ترک سیگار:
یکی از بهترین راههای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، این است که از مصرف سیگار اجتناب کنید.
مهم نیست چقدر یا چه مدت سیگار میکشید، ترک سیگار به نفع شما است.
ترک سیگار خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. با گذشت زمان، خطر ابتلا به لخته شدن خون نیز کاهش مییابد. اگر سیگار میکشید و در حال حاضر بیماری قلبی
دارید، ترک سیگار خطر ابتلا به مرگ ناگهانی، حمله قلبی و مرگ و میر ناشی از سایر بیماریهای مزمن را کاهش میدهد.
تهیه توسط: مجید مشارکش